сряда, 23 декември 2009 г.

КОЛЕДНИ РЕЦЕПТИ И ПРЕПОРЪКИ

Click to get cool Animations for your MySpace profile
MySpace Layouts!


Постни сарми, като на баба

Постни сарми, като на баба


1 кисела зелка
1 ч.ч. нарязани гъби печурки (може и от консерва)
2 -3 глави лук л(много лук, може и праз)
1 морков
250 мл зелева чорба
2 ч. ч. ориз
1 к. ч. бяло вино
2 – 3 с.л. олио
1 с. л. червен пипер
1/2 с. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус

Гъбите нарязвате на лентички. Лукът и морковите настъргвате на ренде и се задушавате в тенджера с предварително малко олио и вода. Поръсвате с черен пипер и чубрица.

Добавяте нарязаните гъби и ориза. Наливате виното, разреждате с малко вода и всичко се разбърква добре. Задушавате около 5 минути.

С готовата плънка завивате сарми. Дъното на дълбока тенджера покривате с лозови листа и върху тях нареждате сармите. Поръсвате с червен пипер, заливате със зелевата чорба, малко вода и олио и варите на тих огън около 30 минути.

Трапезата на Бъдни вечер

Click to get cool Animations for your MySpace profile
MySpace Codes!

Трапезата на Бъдни вечер
традицията повелява за трапезата на Бъдни вече ястията на трапезата да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.

Click to get cool Animations for your MySpace profile
MySpace Codes!

Символика на Коледната трапеза
* Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът.
* Лук сложете, за да е много имотът, като люспите му.
* Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието.
* Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната маса.
* Добре е да сложите семки тиквени, слънчогледови и много ядки.
* По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.
* Напълнете фруктиерата с плодове, топлината от оранжевите и червени плодове ще украси масата и ще предаде топлина.
* Напълнете кана с червено вино.
* Елховите клонки украсяват маса. Не забравяйте свещите.
* Вечерята започва рано. Най-хубавата част от празника е, че семейството се е събрало, всички заедно и споделения трепет от очакването на празника не може да бъде заменен и от най-скъпото меню.


На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието.
В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някъде пъхат и дрян за здраве.

В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.


Click to get cool Animations for your MySpace profile
MySpace Codes!

Хляб
Пълнени чушки
Сарми постни от кисело зеле
Боб
Туршия
Мед
Орехи
Ошав
Червено вино
Тиквеник
Баклава

Какво да сготвим за Бъдни вечер по Цветана Манева.
Сарми със сини сливи
Приготвяте плънка за сармите по следния начин:

- бланширате 3/4 чаена чаша бял ориз с 1 пълна чаша нарязан праз лук и малко олио;

- прибавяте сол, но деликатно, защото листата от зелето са солени. Хубаво стои също кимион;

прибавен към сместа или ако не харесвате миризмата му, настърганата кора от половин лимон /измит добре и предварително потопен във вряла вода, за да се запази красивия жълт цвят/;

- предварително сте накиснали една шепа сини сливи в студена вода, така, както са с костилките за около 2-3 часа;

- върху всяко листо слагате от оризовата смес и по една синя слива в двата края на листото и навивате така, че да стане една голяма фрикадела, като руло.

- поставяте плътно сармите една до друга в съд, заливате с малко вода или за които обичат - с разредено доматено пюре и ги запичате във фурната, завити отгоре с фолио, което махате 10-ина минути преди да са готови напълно. Върху сармите преди изваждането пак може да се сложат парченца лимон защото придават невероятен аромат.

За това ястие е важно сармите да са красиви при сервиране, затова внимавайте при направата и нареждането им.

Ако гостите ви ги консумират за първи път, добре е да предупредите за "изненадата" вътре. Моите хора у дома знаят за костилките и не се налага предупреждение.


Питката за Бъдни вечер трябва да е постна, както тя, така и останалите ястия, които се сервират на масата .



4 чаени чаши брашно
1 с.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 шипка сода ( заедно с няколко капки лимонов сок)
3 чаени чаши хладка вода

Брашното по възможност се пресява , изсипва се в дълбок съд, като в него се прави кладенче, добавя се сухата мая, солта и содата, след това в кладенчето се изсипва постепенно водата, докато бъде попита и тестото стане средно меко. Тестото се меси около 10-15 мин. добавят се парата/ късметите и се меси още малко. Оставя се да втаса на топло за около 1 час . Пече се около 40 мин на 380 Ф в предварително загрята фурна



Бързо и ефектно: краставица - на ленти (по-тънки), печени чушки, сирене, чесън и копър. Намачквате сиренето, обърквате с чесън и копър. Слагате в единия край на лентата краставица или чушка и навивате. Подреждате в чиния и готово!!!



ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ, БЯГАМ, ДОКАТО НЕ СТЕ МЕ НАБИЛИ ЗА ТЕЗИ ПРЕПОРЪКИ И РЕЦЕПТИ!!!!

Click to get cool Animations for your MySpace profile
MySpace Codes!
Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар