петък, 6 ноември 2009 г.

Свински грип, ли.....спокойно! Без паника!

Висока температура, здравей!

Автор : Димитър Спасов
Не изпадайте в паника при показанията на термометъра и оставете организма си сам да се справи с инфекциите
Според медиците, високата температура НЕ Е БОЛЕСТ, а опит на организма да се избави от болестта, един вид защитна реакция, засилваща имунния отговор. Повишаването на температурата в отговор на дадено инфекциозно заболяване представлява естествено и

мощно оръжие на организма.

Това е типично явление не само при остри респираторни вирусни инфекции (ОРВИ), но и при всякакво друго инфекциозно заболяване. За да се изработи интерферон, който да се бори с нападналите ни вируси, бактерии и инфекции, е нужно именно наличието на висока температура. Интерферонът е вид белтък, който притежава способността да неутрализира причинителите на простудните заболявания, а колкото по-висока е температурата на тялото, толкова по-голямо количество от него се синтезира. Неговото количество достига своя максимум на втория-третия ден след повишаването на температурата и точно поради тази причина на повечето ОРВИ благополучно им се вижда края на третия ден от заболяването. Но ако количеството на интерферона е малко, което се получава в случаите, когато организмът е слаб и не може да реагира на инфекцията с повишаване на температурата или когато

„много умните” родители

бързо свалят температурата, то почти не остават шансове да „прогоним” болестта за три дни. В този случай остава надеждата, че изработените антитела ще се саморазправят с вирусите сами, което и ще стане в действителност, но за по-дълго време, както обичат да казват: „за една седмица, ако се лекува и за седем дни, ако не се лекува”. Така че, ако не се намесваме в процеса на саморегулация, ще позволим на организма си да си изработи идеалната и оптимална стратегия за борба с различните инфекции. От опит е доказано, че ако не сваляме температурата, следващия път ще понасяме заразите все по-леко и по-леко, често дори и без кой знае колко висока температура.

Какво се случва, когато свалим температурата?

Преди всичко организмът не може да изработи необходимите елементи за борба с инфекцията и не може ефективно да се справи с нея, което води до усложнения. Второ, приетите лекарства натоварват в по-голяма степен черния дроб, стомаха, бъбреците и т.н., колкото и „безопасни” за да са те. И на трето място – просто не се дава възможност имунитетът да се „развие”.
Доскоро лекарите съветваха температура до 38,5 градуса да не се сваля, но в случай, че е по-висока да се вземат незабавно мерки. Днес много специалисти смятат, че НИКАКВА температура не бива да се сваля, стига да не е предизвикана от слънчево прегряване или химическо натравяне. Съгласно съвременните представи, при останалите заболявания температурата не се повишава повече, отколкото организмът може да понесе. Дори да стигне 40 градуса и повече, значи именно такива стойности са нужни, за да се справим с инфекцията.
Човек просто трябва да преодолее насаждания с годините страх от високата температура. Това е особено трудно за младите родители, на които сърцето им се къса, когато детето им е болно. А е достатъчно само да му осигурят спокойствие и приемането на повече течности, плодове и витамини и критичният период ще отмине бързо. Някои ще възразят, че лесно е да се каже, но е трудно да се направи. Така е. Но поне веднъж опитайте да минете без скъпите и съмнителни препарати за сваляне на температура, като се доверите безрезервно на природата, която ни е създала с уникален механизъм сами да се справяме с болестите. Стига сами да не й пречим, разбира се.
Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар